Insect Experience Centre

De insectensector is innovatief met veel potentie. De veehouderij kan hiervan profiteren door bijvoorbeeld bewerkte larven als eiwitbron te geven als kippenvoer, maar larven zorgen ook voor afleiding bij kippen waardoor hun welzijn weer verbetert. Daarnaast kunnen insecten ook gebruikt worden voor vermindering van stikstof in mest.

Het Poultry Expertise Centre zet in op het ontwikkelen van deze sector, speciaal; in combinatie met de pluimveehouderij.

In mei 2021 is het Insect Experience Centre (IEC) van start gegaan, als onderdeel van het Poultry Expertise Centre en Aeres MBO Barneveld met als doel het testen van innovaties, totdat het product marktrijp is en kennis te delen hierover met pluimveehouders , studenten, cursisten, erfbetreders en internationale studenten.

Het Insect Experience Centre bestaat uit 2 onderdelen:

  • Een samenwerking met Amusca B.V. onder de titel “de kippen zien ze vliegen” Klik hier om direct naar “de kippen zien ze vliegen" te gaan.
  • Een geautomatiseerd lopende band systeem voor de kweek van zwarte soldaatvliegen/Black Soldier fly (BSF) . Een systeem wat bestaat uit een mestdroger die geleverd is door VDL Jansen, en aangepast is voor de kweek van zwarte soldaatvliegen (BSF’s). Klik hier om direct naar te gaan naar meer informatie.

Het Insect Experience Centre van PEC is een Shared Facility. Dit betekent dat het beschikbaar is voor ondernemers binnen en buiten de regio. Door het delen van faciliteiten worden organisaties ondersteund bij het maximaliseren van de productiviteit en het versnellen van innovatie. De Shared Facility van het Insect Experience Centre is net als alle andere Shared Facilities te vinden op de Shared Facility Finder.

Een samen werking met Amusca B.V.

Onze missie is om het enorme potentieel van insecten te benutten ten voordele van de wereldbevolking en een verantwoorde bijdrage te leveren aan de Protein Challenge 2040: voorzien in de eiwitbehoefte van 9 miljard mensen op een manier die betaalbaar, gezond en goed voor het milieu is.

Kweek Black Soldier fly's (BSF)

Een geautomatiseerd lopende band systeem voor de kweek van zwarte soldaatvliegen/Black Soldier fly (BSF) . Een systeem wat bestaat uit een mestdroger die geleverd is door VDL Jansen, en aangepast is voor de kweek van zwarte soldaatvliegen (BSF’s).

Praktijkdag insectenkweek jongeren

Op woensdag 22 mei vond de praktijkdag insectenkweek jongeren plaats bij het Insect Experience Centre in Barneveld. In de ochtend waren er diverse presentaties en in de middag rondleidingen en workshops. Kijk hieronder voor de presentaties en foto’s

Presentatie Lector Laura Star

Presentatie Rutger Lindjer