Black Soldier fly

Insecten kweken op een lopende band is uniek. De meeste insecten worden in bakken gekweekt. De kracht van dit nieuwe systeem is dat door eenvoudige automatisering minder arbeid nodig is. Avingstan maakt van dit kweeksysteem. Avingstan is sinds 2021 werkzaam in het Insect Experience Centre met een broederij voor zwarte soldaatvliegen. Op de onderstaande foto’s of op deze video is te zien hoe het productiesysteem werkt / in werking is.

Kweek in het Insect Experience Centre

In het Insect Experience Centre worden zwarte soldaatvlieglarven gekweekt. Dit gebeurt in twee stadia, de broederij en de kwekerij. De broederij van de vliegen is op de eerste verdieping van het IEC . Hier worden de eitjes gelegd waar na 3-4 dagen kleine larven uit komen. De vliegen verblijven in zogenaamde vliegenkooien waar ze op de juiste temperatuur (30 graden) en relatieve luchtvochtigheid (70%) gehouden worden. Op deze manier en met een speciale lamp worden de natuurlijke leefomstandigheden van de vlieg nagebootst waardoor ze optimaal kunnen presteren en een goed welzijn hebben.

Tekst gaat verder onder de foto

 
Het lopende bandensysteem voor insectenkweek

De vliegen leggen vervolgens dagelijks eitjes in een daarvoor bestemde bak. Op de bodem van deze bak zit het substraat waar de larven op gaan groeien. Dit verspreidt een geur waardoor de vliegen aangetrokken worden. Vervolgens leggen ze hun eitjes in een bamboerekje dat boven op het substraat zit. De eitjes worden dagelijks ‘geoogst’ en in bakken gedaan, waarna ze in een paar dagen ontwikkelen tot kleine larven.

Tekst gaat verder onder de foto

 
Automatisch bijvoeren

Vervolgens gaan deze kleine larven naar de kwekerij. Hier worden ze samen met het substraat waar ze op groeien het kweeksysteem in. Via een lopende band worden ze naar de bovenste kweekband getransporteerd. Daar worden ze verdeeld met een automatische verdeler. Elke dag wordt er een nieuw deel van de kweekband gevuld met larven. Na ongeveer 14 dagen bereiken de larven het einde van de kweekband, dit is het moment dat ze geoogst worden. Vanaf de kweekband gaan ze via een transportband naar de zeef, waar ze gescheiden worden van de restanten van het product dat ze in die 14 dagen opgegeten hebben; frass genoemd. Na deze scheiding zijn er twee waardevolle producten ontstaan. Frass als bodemverbeteraar en meststof, en larven vol met eiwitten, vetten, en andere stoffen die gebruikt kunnen worden voor diervoeding of biobased producten.

 
Transport naar de zeef