Natuurlijke producten zijn onder meer kruiden, zaden, diatomeeënaarde, hars, algen en wieren of mengsels hiervan. Er zijn belangrijke verschillen tussen een conventioneel medicijn, met één actief bestanddeel in hoge concentratie, en natuurlijke middelen. Een kruidenpreparaat bijvoorbeeld bevat een scala aan fyto-chemicaliën die in synergie samenwerken. Natuurlijke middelen zijn op de korte termijn vaak minder effectief; ook tegen wormen steken de gangbare en veelgebruikte synthetische ontwormingsmiddelen met kop en schouders boven de alternatieven uit. Natuurlijke middelen tegen wormen zijn meer gericht op het verlagen van de infectiedruk, verhogen van de darmgezondheid en het verhogen van de weerstand van de kip tegen de wormen. Daarom vereist het gebruik van natuurlijke middelen tegen wormen een andere managementstrategie.
Tekst gaat verder onder de foto
Dit project beoogt een praktische lijst op te leveren met handvatten voor de pluimveehouder om met zo min mogelijk gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen, wormbesmetting op het bedrijf te minimaliseren. We nemen de middelen mee die Nederlandse pluimveehouders nu al gebruiken en we liften mee op onderzoek dat gebeurt in bijvoorbeeld Zwitserland, Denemarken en Zweden. Een tip uit Zweden is een strategie waarbij natuurlijke middelen afgewisseld worden met gangbare middelen. Een natuurlijk middel zou je dan bij een lager aantal wormeitjes in de mest (EPG) al kunnen inzetten en een gangbaar middel bij een hogere EPG. Regelmatig onderzoek aan een zorgvuldig genomen mestmonster is daarbij een vereiste. Op deze manier verminder je uiteindelijk het gebruik van gangbare middelen.
Er is een grote verscheidenheid aan natuurlijke producten te koop.
Enkele belangrijke tips bij het gebruik van natuurlijke commerciële producten zijn:
- Gebruik middelen altijd in overleg met je dierenarts en/of voerfabriek
- Weet wat je gebruikt. Vraag de verkoper naar de schriftelijke samenstelling, dosering en wetenschappelijke onderbouwing van de gemaakte claims. Gebruik nooit producten waarvan de leverancier geen samenstelling wil geven, of de claim niet kan onderbouwen op basis van gedegen wetenschappelijk onderzoek.
- Vraag of er onderzoek is gedaan naar de effecten op de geur en smaak van de eieren.
Inmiddels is er ook een WUR dossier wat regelmatig wordt aangevuld. Klik hier voor meer informatie
Meer informatie kunt u ook nalezen in het Stalboekje Pluimvee, pag. 45.
En wat betreft het checken van een middel kunt u naar de Biologische inputlijst op de Skal Website, (bij categorie kan u kiezen voor ‘Voedermiddelen’, en vervolgens subcategorie ‘Diervoederadditieven’). Deze lijst is niet uitputtend, maar als het middel er op staat, weet je dat het biologisch toegelaten is. Elke producent of leverancier van een product kan dit aanmelden om op deze lijst te komen.