In de praktijk blijken er veel ideeën te bestaan om, naast een goede bio-security, met toepassing van bepaalde maatregelen of technieken in de stal, het risico op een infectie met het vogelgriepvirus te verkleinen. Bijvoorbeeld met het toepassen van windbreekgaas 1), behandeling van of een toevoeging aan het drinkwater, andere ventilatiesystemen, behandeling van de binnenkomende lucht met UV-straling of ionisatie.
In opdracht van de Provincie Gelderland heeft het Poultry Expertise Centre (PEC) te Barneveld met diverse innovators gesproken en de diverse opties geïnventariseerd. Na beoordeling van de economische en praktische haalbaarheid en de veiligheid zijn tot nu toe een tweetal ideeën geselecteerd en besproken met Prof. Dr. J.J. de Wit van de Gezondheidsdienst voor Dieren (Royal GD) te Deventer. Zowel Royal GD als PEC zijn van mening dat deze twee technieken perspectiefvol lijken om een bijdrage te kunnen leveren aan het verkleinen van het risico op een infectie met volgelgriep. Van beide technieken is in kader 1 een globale beschrijving weergegeven. Samengevat: de ene techniek zou kunnen bijdragen aan het inactiveren van het vogelgriepvirus in de binnenkomende lucht, de andere techniek zou kunnen bijdragen aan het inactiveren van het vogelgriepvirus in de voorruimte van de stal, in geval onverhoopt de verzorger (pluimveehouder of personeel) het virus bij zich draagt (schoeisel of kleding). Momenteel wordt door PEC, in samenwerking met Royal GD, geïnventariseerd of er een oriënterend onderzoek uit te voeren is.
1) T.a.v. de toepassing van windbreekgaas heeft er al het nodige onderzoek plaatsgevonden. Zie, één van de daarover verschenen artikelen
Tekst gaat verder onder de foto