NABC missie 2018 naar Tanzania

Date

News content

Jolanda Stolk, Aeres Hogeschool doet verslag: De Kilimanjaro, hoogste berg van Tanzania verstopt zich ‘weer’ achter een wolkendek, “ze is verlegen!” zeggen de omwonende.

Tanzania, gelegen in oost Afrika en is één van de doelgebieden van NABC; Nederlands Afrikaans Business Council, welke duurzame ontwikkeling op het continent wil bevorderen tussen Nederlandse en Afrikaanse bedrijfsleven, kennisinstituten zoals bijvoorbeeld Aeres Hogeschool, NGO’s en autoriteiten. Op 10 oktober jl. vertrok een handelsdelegatie van Nederlandse bedrijven welke werkzaam zijn in de pluimveesector voor een werkweek naar dit prachtige land. Deelname aan een pluimveebeurs in  Dar es Salaam en bezoeken aan o.a. de Nederlandse ambassade, pluimveebedrijven, slachterijen en voerfabrieken stonden op het programma.

De pluimveesector in Tanzania laat een voorzichtige groei zien. De vraag naar gezond geproduceerd pluimveevlees en eieren is enorm vanuit de steeds groter wordende middenklasse. De vraag naar pluimveevoer en premixen van goede en betaalbare kwaliteit is groot. De productie van voldoende DOC’s voor de grote en kleine afnemers in dit uitgestrekte land is een uitdaging, mede de gekoelde logistiek rondom pluimveeproducten zoals vers vlees en eieren. Bio security staat nog in de kinderschoenen, kleine bedrijfjes ook wel ‘backyard farming’ genoemd houden een klein aantal dieren bij huis. Door deze manier van pluimvee houden, lopen zij een enorm risico op dierziekten en is er veel uitval door predatie. De middelgrote bedrijven met een productie van bijvoorbeeld 3 ton vlees/week, hebben grote behoefte aan training van hun werknemers. Grootschalige bedrijven in handen van Chinezen ondernemers en Indiërs, een beeld wat we vaker tegenkomen, vragen om innovatieve oplossingen op een heel ander vlak zoals het managen van afvalstromen en zoeken naar energie oplossingen voor hun bedrijven.

Tanzania is de moeite waard, het is politiek stabiel en heeft een gunstige ligging t.o.v. andere Afrikaanse landen, een land met genoeg natuurlijke bronnen. Tijdens de werkweek was het wereldeidag, en wordt internationaal, aandacht geschonken aan het ei. Een kans voor de legpluimveesector om zich te promoten en de armste mensen in de wereld te voorzien van eieren, een ei is gezonde voeding met een hoge nutritionele waarde.

Bezoeken aan slachthuis (links) en veevoerfabriek (rechts)