Ophokken is beter dan genezen

De recente uitbraak van vogelgriep is niet onopgemerkt aan ons voorbij gegaan. Los van de vreselijke gevolgen zijn we met zijn allen hard aan het nadenken over hoe dit soort uitbraken in de toekomst te voorkomen is. Preventief vaccineren? Strengere grenzen instellen? Overal is wel iets voor te zeggen, maar ik breng graag een ander voorstel onder de aandacht: het in de wintermaanden ophokken van ons pluimvee.

Want dat mogen we niet. Waar het in koeienland inmiddels is ingeburgerd dat de dieren in de zomer buiten grazen en in de winter vooral in hun warme stal staan, zijn we in de pluimveesector aan handen en voeten gebonden door de regelgeving. Ergens is dat ook wel begrijpelijk. Onze economie is sterk afhankelijk van export, en vrije-uitloopstempels zijn cruciaal voor grote markten als Duitsland.

Begrijpelijk, maar daarmee nog niet logisch. Want wat is nu écht goed voor de dieren zelf? Even wat feiten op een rijtje:

  • Dieren met een laagpathogene besmetting worden direct geruimd, met het oog op de transformatie van het virus naar een hoogpathogeen.
  • Besmettingen komen vooral in de wintermaanden (november-december) voor. Net als bij mensen; de weerstand is dan het laagst.
  • Omdat de dieren het virus nog niet kennen (want direct geruimd na aanraking), zijn ze niet resistent en worden ze altijd besmet.
  • In de winter is het vaak nat en koud: sowieso geen fijne omstandigheden om buiten te zijn.

Als je het zo opgesomd ziet staan, lijkt de conclusie eenvoudig: naar binnen met die dieren! Ze hebben er al niks aan om met dat weer buiten te zijn en besmettingen – met daarbij alle vervelende gevolgen voor dier én mens – worden voorkomen. Maar klop je met die redenatie bij de Dierenbescherming aan, dan wordt het omgedraaid. ‘De dieren moeten de keuze hebben om naar buiten of binnen te gaan.’

Maar waarom? Geven we onze kinderen ook de keuze om hartje winter zonder jas naar school te lopen? Die brengen we toch ook tegen henzelf in bescherming? Vergeet bovendien niet dat kippen van nature nieuwsgierige dieren zijn. Zet je een deur open, dan is het geen rocket science om te voorspellen wat er gebeurt – ze gaan naar buiten, weer of geen weer. Je kunt echter grote vraagtekens zetten bij de kwaliteit van dat buiten zijn. Zeker nu de alternatieven steeds beter worden.

Daarom ben ik – zelf ben ik ook kippenhouder – aan het lobbyen. Bij het Rijk begrijpen ze mijn redenatie wel. Maar ze lijken het nog wat eng te vinden om er duidelijke uitspraken over te doen. Want wat vindt Brussel? En we zijn wel érg afhankelijk van de export, misschien kunnen we daar maar beter onze handen vanaf houden…

Uiteraard zijn we ook met Brussel in gesprek. Het zou echter flink schelen als we daarbij die steun van de Rijksoverheid hebben. Maar ook van collega’s en wellicht eveneens van buurlanden die met dezelfde situatie in de maag zitten. Samen sta je sterker.

Daarom mijn oproep: wie sluit zich aan? Gaan we dit probleem met zijn allen bij de bron aanpakken? Of accepteren we dat het ruimen van tienduizenden dieren een vervelend maar onvermijdelijk gevolg is van onlogische wetgeving?

Eric Hubers, voorzitter vakgroep Pluimveehouderij LTO Nederland