Mijn vrouw en ik hebben al ruim 30 jaar een pluimveebedrijf. Daarbij staan bepaalde waarden sinds dag één hoog in het vaandel. Zo hebben we in al die jaren nog nooit antibiotica gebruikt bij onze leghennen en zijn we zeer begaan met de gezondheid van onze dieren. Wat wél veranderd is: tegenwoordig laten we dit ook aan de buitenwereld zien.
Waarom pas sinds een aantal jaren? Je kent het wel: ‘Doe maar gewoon…’ Richt je op je dagelijkse bedrijfsvoering. In deze tijd waarin social media de deur naar de wereld opent, nemen de mogelijkheden echter in rap tempo toe. Op een dag zeiden we tegen elkaar: waarom zouden we ons imago steeds met terugwerkende kracht moeten verdedigen als we een heel positief bedrijf voeren? Dus besloten we zélf te laten zien wat we doen. Op een open, eerlijke manier. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want Facebook en Twitter: wel van gehoord, maar hoe werkt dat? Na een spoedcursus van onze kinderen heeft Marian dit opgepakt. Zij heeft dit jaar zelfs een social-mediamiddag georganiseerd voor Vrouw en Bedrijf van de LLTB, waar studenten van HAS Hogeschool deze onderneemsters verder bijschoolden. Daarnaast hebben we een bedrijfsfilm laten maken, want in verband met strikte hygiëne komen we nooit met onze gasten bij de dieren. Gasten ontvangen we daarom in onze ontvangstruimte, waar we ze middels een presentatie en de film het bedrijf laten zien. Het resultaat: gasten zien alsnog alle facetten van Claessens-Jenniskens Pluimveebedrijven. Van de ‘ooohs’ en ‘aaahs’ die de kleine kuikentjes oproepen tot het zien hoe dieren worden overgezet van de opfokstal naar de legstal en hoe de eieren worden verzameld.
Dit open en eerlijke verhaal laat zien hoe in Nederland kolonie- en scharreleieren worden geproduceerd. En dat verhaal uiten we meerdere keren per week via onze kanalen. We vieren onze successen met de burger en verstoppen ons ook niet voor de bedreigingen; we vertellen ons eigen unieke verhaal van voedselproducent. Op die manier voorkom je dat je altijd maar weer in de verdediging schiet en moppert over het beeld dat de media schetsen. En dat is gelijk ook onze oproep aan collega’s in de sector: laat zien en horen wat je doet. We zijn immers voedselproducenten, en consumenten willen weten over hun eten. We mogen trots zijn op hoe we hier in Nederland voedsel produceren, de hele wereld kijkt met verbazing naar dit kleine landje. Het wordt tijd dat ook de Nederlandse samenleving dat gaat inzien!
Om die reden ondersteunen we ook tal van maatschappelijke initiatieven. We willen een verandering brengen in onze omgeving. Zeg niet altijd automatisch ‘nee’ tegen vragen uit de omgeving, maar stel je open op. In deze sector is je aaibaarheidsfactor van nature nu eenmaal niet zo hoog, dus zul je dat beeld zelf moeten verbeteren. Daarnaast is mijn vrouw voorzitter van Mmmeggies, een mooi initiatief waar vrouwen van pluimveehouders het Nederlandse ei promoten. Dat opent toch weer andere deuren; vrouwen communiceren vaak op een andere manier dan mannen. Ook hebben we dit jaar meegedaan aan de Alpe d’HuZes via de BIG Challenge ‘Veehouderij tegen kanker’. Samen met collega-veehouders en mensen uit de periferie stelden we ons ten doel om zoveel mogelijk geld op te halen voor meer onderzoek naar kanker.
Die overweldigende energie die we daar boven op die berg hebben opgedaan, dragen we weer uit via ons bedrijf. En zo kunnen we samen, met z’n allen, een positieve wind door onze sector laten waaien!
John Claessens
Claessens Jenniskens Pluimveebedrijven