Kan Nederland de leidende pluimveepositie behouden

Het is geen toeval dat de Nederlandse pluimvee industrie toonaangevend is in de wereld. Na de Tweede Wereldoorlog is er met behulp van Marshall-gelden in Nederland gigantisch veel geld gestoken in de ontwikkeling van de landbouw en ook de pluimveesector heeft daar profijt van gehad. Het zou mij niet verbazen als er in de jaren 60 en 70 wel duizend mensen door de overheid werden betaald voor onderzoek, voorlichting en onderwijs op pluimveegebied. Onvoorstelbaar. In geen enkel land werd er zoveel tijd en energie gestoken in de pluimveesector.

Het vormt de basis voor het huidige succes van de sector. Daar zijn de grote bedrijven als Moba, Intervet, Hendrix Genetics, Nutreco, De Heus, Vencomatic Group en Jansen Poultry etc. ontstaan. Veel ondernemers uit de landbouw zagen mogelijkheden in de pluimveesector. Deze sector draagt inmiddels voor mogelijk wel 10 miljard bij aan de Nederlandse economie.

Leidende positie pluimveeondernemers

Nederland heeft een flinke periode een leidende positie gehad. Het is echter de vraag of Nederland die leidende positie kan behouden. De sector heeft er, door een aantal crises, flink van langs gehad van de consument. De overheid besteedt structureel minder geld aan onderzoek en er is veel minder geld voor voorlichting en onderwijs.

Grote pluimveebedrijven moeten hun eigen broek ophouden, dat snap ik. Maar ik zie ook steeds vaker dat bedrijven onderzoek in het buitenland laten uitvoeren, omdat het goedkoper is en de regelgeving soepeler. Vergeet ook niet dat de productie in bijvoorbeeld Polen en Oekraïne goedkoper is. Voor primaire pluimveehouderijen in Nederland is dat een lastige strijd.

Toekomst pluimvee-industrie rooskleurig

Het neemt niet weg dat de toekomst van de pluimvee-industrie er op globale schaal rooskleurig uitziet. De behoefte aan kippenvlees neemt wereldwijd gigantisch toe. Landen als China en India eten al veel meer kip en eieren, en de verwachting is dat de consumptie van zowel pluimveevlees als eieren nog verder zal stijgen. Pluimveeproducten zijn het goedkoopst als je het vergelijkt met rundvlees of varkensvlees. De wereldbevolking blijft maar toenemen. In 2050 zijn er naar verwachting tien miljard mensen op aarde.

Ik ben vorig jaar in Afrika geweest, daar wonen nu een kleine miljard mensen die gemiddeld 50 eieren en een paar kilo pluimveevlees per jaar eten. De Nederlandse industrie doet daar geleidelijk betere zaken. Het is echter nogal een stap om daar iets op te zetten. De gedachte is nu dat je het waarschijnlijk groot moet aanpakken als je in Afrika succes wilt boeken, dus met een compleet team met een dierenarts, manager en iemand die alles weet over voeding. In landen als Uganda, Kenia, Tanzania en Nigeria zie ik die interessante ontwikkeling nu op gang komen.

Foodprint pluimveesector

Vergeet ook niet dat de impact op het milieu van een kip veel minder groot is als die van rundvee. De foodprint is in de orde en grootte van de productie van erwten en bonen. Voor varkensvlees ligt dat al twee keer zo hoog en voor rundvee zelfs ruim tien keer zo hoog. Vooral internationaal, gezien de groei van de wereldbevolking en de toenemende aandacht voor het milieu, liggen er grote kansen voor de pluimvee-industrie. Nederlandse ondernemers kunnen daar met hun kennis en innovatiekracht op inspelen om internationaal toonaangevend te blijven in deze sector.

Piet Simons

Piet Simons

Piet Simons is oud-onderzoeker van het vroegere Centrum voor Pluimveeonderzoek “Het Spelderholt” in Beekbergen en Past President van de World’s Poultry Science Association (WPSA). Hij publiceerde in 2017 het boek Eisignalen en is ook Ambassadeur van Dutch Poultry Centre.