Landbouwraden Ministerie LNV op bezoek bij Aeres en PEC

Date

Op 1 november heeft Aeres en het Poultry Expertise Centre bezoek gehad vanuit Den Haag. Zo’n 30 lokale adviseurs van Landbouwraden van het ministerie van Landbouw, Natuur & Voedselveiligheid brachten een bezoek aan de campus in Barneveld. 

Bastiaan Pellikaan, voorzitter raad van bestuur van Aeres, verwelkomde de groep op de locatie. De groep bestond uit agrarische adviseurs uit landen van over de hele wereld. In hun land adviseren zij de landbouwraden van het ministerie voor de beleidsvoering.

Na het welkomstwoord gaf Harm Holleman, Aeres MBO Internationaal, een presentatie over een kennisplatform dat in ontwikkeling is voor de pluimveehouderij. In dit digitale platform worden theorie en praktische opdrachten gecombineerd, blended learning. Daarna gaf Teus Korevaar van het Aeres Training Centre International (ATCI) een presentatie over de activiteiten van het trainingscentrum en wat zij kunnen betekenen voor landen die een ontwikkeling in de agrarische sector willen realiseren. Daarop volgend gaf Peter van de Beek van het Poultry Expertise Centre een voorlichting over het PEC en de projecten die zij doen, met name gericht op internationale samenwerkingen op het gebied van kennisoverdracht, praktijkonderzoek en innovaties. Afsluitend gaven de afdelingen Dierlijke Agroketens en Dierenwelzijn van het LNV een presentatie over de verschillende houderijsystemen in de pluimveehouderij en over de uitdagingen wat betreft dierenwelzijn in Nederland.

Het tweede deel van het bezoek bestond uit een rondleiding op de campus en het bezoeken van de praktijklocaties. Bij het Poultry Innovation Lab, de Maalderij en het Insect Experience Centre kreeg de groep uitleg over de activiteiten die daar plaatsvinden. Tevens konden ze een kijkje nemen bij en in de insectenkweekunit van Amusca. Afsluitend was er ruimte voor discussie onder het genot van een kopje koffie en wat lekkers.

Zowel het ministerie als Aeres en het PEC kijken terug op een geslaagde dag. De groep adviseurs gaf aan dat ze het erg interessant vonden en veel hadden opgestoken. Beide partijen geloven dat dit een aanleiding is voor een nog betere samenwerking.