Barneveldse oproep aan kunstenaars: beschilder een ei van 3,5 meter hoog

Date

Kunstenaars en creatievelingen uit de regio Barneveld worden uitgedaagd om een ontwerp in te dienen voor het kunstzinnig beschilderen van een levensgroot ei. Het gevaarte van 3,5 meter hoog en met een doorsnede van ruim 2,5 meter, moet een ware nieuwe ‘eyecatcher’ voor Barneveld worden. Als het voorwerp af is, krijgt het ei een vaste plek op de campus van MBO-school Aeres.

Barneveld

Het ei wordt door Stichting Wereld Eidagen vanuit Brabant naar Barneveld gehaald, meldt Jan Workamp, secretaris van deze stichting. De kunstwedstrijd is dan ook een initiatief van deze stichting. Kunstenaars hebben tot uiterlijk volgende week maandag de tijd om een schetsontwerp in te dienen, via mailadres info@wereldeidagen.nl. Vervolgens mogen maximaal vijf kunstenaars een definitief ontwerp maken op posterformaat, daarvoor ontvangen ze elk 250 euro. Deze ontwerpen worden tentoongesteld in het Pluimveemuseum in Barneveld.

Tijdens de Wereldeidagen wordt bekendgemaakt welke kunstenaar het ei definitief mag gaan beschilderen. ,,Met de kunstenaar van het uitgekozen ontwerp maken we vervolgens afspraken over financiën en planning van het werk. Het ei heeft in het midden een naad en in de onderste helft zit een deurtje. Mogelijk geeft dat ruimte voor extra creativiteit.’’

Wereld Eidagen vindt dit jaar plaats op vrijdag 14 en zaterdag 15 oktober. Het evenement is bedoeld om de pluimveesector en specifiek het ei te promoten. Op de vrijdag vindt in het pluimveemuseum een symposium plaats met onder meer een lezing van Anneke Ammerlaan van Vision On Food en culinaire eiergerechten van Otilio Valerius. De bezoekers van het symposium mogen dan ook kiezen welk ontwerp ze voor het grote ei het best vinden. Ook de jury, bestaande uit onder anderen voorzitter Asje van Dijk van Stichting Wereld Eidagen en directeur Arjen Droog van Regio FoodValley, buigt zich over de verschillende ontwerpen.

Op de zaterdag zijn er verschillende activiteiten gepland op het Raadhuisplein in Barneveld. Zo staat er een puzzeltocht op het programma, kunnen kinderen kleine schilderijen maken, worden er eieren in allerlei vormen gebakken en is er muziek van shantykoor Het Roer Om. Ook het nog te beschilderen maar nu nog ‘kale’ ei van 3,5 meter hoog staat dan op het Raadhuisplein. De organisatie is in handen van Stichting Wereld Eidagen, Stichting Blij met een Ei, de mmmEggies en het Poultry Expertise Centre (PEC).

Bron: barneveldsekrant Wouter van Dijk