Uit de Pluimveekrant Innovatie & Ondernemen van 7 mei 2021

Date

Poultry Expertise Centre en Amusca B.V. organiseren op 18 mei a.s. een webinar over insectenkweek onder de naam ‘De kippen zien ze vliegen’. Dit is tevens de naam van het project wat inmiddels van start is gegaan bij Aeres MBO Barneveld.

Eind vorig jaar is de Amusca HFLarvae Breeding Unit geïnstalleerd bij Aeres MBO Barneveld. De kweekunit bestaat uit twee veertig voets zeecontainers waarin de vliegen groeien van eitje tot larf/pop. In de unit leven zes miljoen vliegen die vervolgens 151 miljoen eitjes leggen in 24 uren. Deze eitjes worden na acht uren larven en groeien in drie dagen uit tot 3500 kilo larven. Ongeveer vijftien kilogram van de larven ontwikkelt tot pop en vlieg. De rest van de larven wordt geoogst voor diervoeder.

De larven groeien op producten die niet gebruikt worden voor de voeding van mens en dier. De warmte die de larven produceren wordt weer gebruikt om de vliegenkooi te verwarmen.

Op deze manier draagt de kweekunit bij aan duurzaamheid.

INSECT EXPERIENCE CENTRE

Het Insect Experience Centre wordt een nieuw onderdeel in de kennisdeling met pluimveehouders, studenten, cursisten, erfbetreders en internationale studenten. De kennisdeling zal net als bij andere projecten zoals IPM voor vogelmijt ook deels online worden gedeeld

WEBINAR

Het webinar ‘De kippen zien ze vliegen’ dat op 18 mei wordt gehouden, is daarbij de eerste aanzet in de kennisdeling. Naast presentaties van Walter Jansen van Amusca BV over insectenkweek en de ambities van Rondeel voor het voeren van insecten in de praktijk door Peter Koelewijn, zullen ook de meest actuele wetenschappelijke ontwikkelingen in de insectenkweek worden besproken door Laura Star van Aeres hogeschool Dronten, Teun Veldkamp van WUR en Leo Beukeboom, Groningen Institute for Evolutionary Life Sciences. Voor meer informatie en het complete programma : https://www.poultryexpertisecentre.com/agenda/18-mei-webinar-pec-dekippen-zien-ze-vliegen