Presentatie Aeres Dronten over start 2 proefbedrijven kooivrije leghennen tijdens webinar

Date

Op initiatief van de Universiteit Gadjah Mada in Yogjakarta is onlangs een webinar georganiseerd over een samenwerkingsverband tussen Global Food Partners (Singapore) en Aeres Hogeschool Dronten waarbij de start van 2 Trainingscentra met leghennen in scharrelsystemen in China en Indonesiƫ werd gepresenteerd.

Jasper Heerkens, onderzoeker en docent bij Aeres Hogeschool Dronten en lid van het PEC team was een van de sprekers.

Ze worden een praktijkvoorbeeld voor de productie van scharreleieren in deze landen en tonen producenten hoe ze makkelijker beter en meer duurzaam kunnen werken. Elk trainingscentrum zal ongeveer 3.000 hennen huisvesten en de planning is om eind 2021 in bedrijf te zijn.

De boerderijen zullen beschikken over bekwame trainers en lesmateriaal en Chinese en Indonesische producenten en andere belangstellenden uit de industrie krijgen lokale ondersteuning en praktische training in het houden van scharrelkippen voor de eierproductie.

De boerderijen zullen twee hoofdfuncties vervullen:

  • Modelboerderij: een model van een succesvolle boerderij met een hoger welzijn
  • Trainingscentrum: voor professionals, waaronder boeren, dierenartsen, technici en welzijnsinspecteurs. Zij zullen trainingen op de boerderij kunnen krijgen. Het centrum kan ook worden gebruikt door studenten van landbouwuniversiteiten en hogescholen om meer te weten te komen over eierproductie in scharrelsystemen.

Het webinar werd gevolgd door meer dan 125 deelnemers uit Indonesië, India, Japan, Singapore, en de Filipijnen.