Burgemeesters van Nederland op excursie in regio Foodvalley en bezocht PEC

Date

Op woensdag 6 oktober hebben wij ruim 100 burgemeesters in Regio Foodvalley ontvangen. Het Nederlands Genootschap van Burgemeesters organiseert jaarlijks een najaarsconferentie voor de burgemeesters uit Nederland. De dag voor de conferentie konden de burgemeesters deelnemen aan een excursie in de regio: het Poultry Expertise Centre Barneveld, Wageningen Campus, World Food Center Ede, ICT-Campus Veenendaal of Groei en Bloei Veenendaal. Burgemeester Gert-Jan Kats van Veenendaal was gastheer tijdens deze conferentie en initiatiefnemer voor de excursies in de regio. Op deze manier wilde hij zijn collegae kennis laten maken met Regio Foodvalley.

Poultry Expertise Centre (Barneveld)

De burgemeesters werden ontvangen bij MBO Aeres Barneveld, waarna Gertwim de Haas, directeur van Aeres MBO Barneveld, de burgemeesters welkom heette op de school. Het Poultry Expertise Centre (gevestigd op de campus van Aeres MBO Barneveld) is een samenwerkingsverband van bedrijven, overheid en kennisinstellingen die werkzaam zijn in of betrokken zijn bij de pluimveesector. Het is een internationaal kennis- en trainingscentrum van en voor de pluimveesector. In gezamenlijkheid wordt er ingespeeld op de vragen vanuit het bedrijfsleven.
De deelnemers werden bijgepraat over de activiteiten van het Poultry Expertise Centre, waaronder het Praktijkcentrum Emissiereductie Veehouderij en de Regiodeal Foodvalley (Boer aan het Roer).

Belevingsexcursie

Tijdens de excursie bezochten de burgemeesters het Poultry Innovation Lab, het Insect Experience Centre en de diervoederfabriek. Tijdens deze wandeling op de campus praatten de projectleiders de deelnemers bij over de recente ontwikkelingen in de veehouderij, zoals emissiereductie, insectenkweek, voorkomen van ziekten (georganiseerde dierziekten bestrijding), internationalisering en duurzaamheid.
Na afloop bedankte Jan Luteijn, burgemeester van Barneveld de projectleiders Eltjo Bethlehem, Anne-Jo Smits, Jan Workamp en de deelnemende burgemeesters.

Wageningen Campus

De burgermeesters die voor Wageningen Campus hadden ‘gekozen’ werden welkom geheten door Floor Vermeulen, burgermeester Wageningen en Rens Buchwaldt, lid van Raad van Bestuur Wageningen University & Research. Rens Buchwaldt heeft de burgemeesters verteld dat WUR een missiegedreven organisatie is, die bijdraagt aan maatschappelijke uitdagingen die ook in hun portefeuille zitten, zoals de leefomgeving en een gezonde bevolking. Daarin werkt WUR al veelvuldig samen met diverse gemeentes in Nederland. Daarnaast heeft hij uitgelegd hoe het ecosysteem Wageningen Campus bijdraagt aan deze maatschappelijke transities, in samenwerkingen met diverse stakeholders en regionale overheden.

Campus-tour

Na die mondelinge introductie kregen de bezoekers in drie groepen een rondleiding over de campus door studenten. Hierdoor konden zij ervaren hoe zo’n ecosysteem er dan in de praktijk uit kan zien. Ook was er gelegenheid genoeg om vragen te stellen en te netwerken.

World Food Center

Het voormalige kazerneterrein Maurits Zuid in Ede wordt omgetoverd tot dé food-ontmoetingsplek in Nederland: het World Food Center. Een plek waar bedrijven en organisaties zich vestigen en werken aan een gezonde en duurzame toekomst. Een plek waar bezoekers spelenderwijs alles over ons voedsel te weten komen en waar mensen wonen, werken en thuiskomen.

Avontuurlijk ontdekken

Of je nu bewoner, bezoeker of ondernemer bent, in het World Food Center valt altijd iets te beleven. Niet voor niets is ‘avontuurlijk ontdekken’ een kernwaarde van het terrein. En dat geldt dus ook voor de bezoekende burgemeesters. Na een welkom van burgemeester René Verhulst en een smakelijke start bij het net geopende duurzame SmaakPark, begaf de groep zich richting de Neder Banaan-kas. Pieter Vink vertelde hier over het onderzoek naar de schimmelziekte die de cavendish-banaan wereldwijd bedreigt en de commerciële kansen die de enige echte Nederlandse bananen bieden. Afsluitend pitchtten de start-ups Northern Wonder - Coffee Free Coffee en MaGie Creations hun bedrijfsconcepten in de bijzondere Stingerbol. 

Bron: www.regiofoodvalley.nl