Jansen Poultry Equipment gaat insecten kweken

Date

De firma Jansen Poultry Equipment uit Barneveld kan dankzij een lening van 50.000 euro aan de slag met het ontwikkelen van een insectenkweekmachine. De insecten, larven en wormen, zullen worden gebruikt als voer voor pluimvee. Daardoor wordt het importeren van soja overbodig.

De subsidie komt van het O-gen Fonds. Dat is een fonds van de gebiedscoöperatie O-gen uit Renswoude, waarin onder meer alle gemeenten uit de Regio Amersfoort en de Regio FoodValley vertengewoordigd zijn.

Met de innovatieve machine die Jansen Poultry Equipment aan de Harselaarseweg wil ontwikkelen, kunnen pluimveehouders in de toekomst op het eigen bedrijf voer voor hun dieren kweken. Larven en wormen zijn erg eiwitrijk en daarmee een goed alternatief voor soja.

O-gen fondsmanager Rob van Arkel is enthousiast over het idee. ,,Als het daadwerkelijk lukt om een goed werkende insectenkweekmachine te ontwikkelen, dan levert dat veel voordelen op.” Dat begint al met afvalstoffen – de insecten eten groenafval – die worden omgezet naar eiwitten, oftewel circulaire landbouw. Daarmee wordt ook het importeren van een deel van de niet-duurzame soja overbodig.

Dat bespaart de pluimveehouder geld en het versterkt de economische positie van de pluimveehouders. Bovendien verwacht Jansen dat de opbrengst van de eieren met deze eiwitbron verbetert. Het scharrelen naar larven en wormen draagt ook bij aan het dierenwelzijn van de kippen.

Het is de bedoeling dat het prototype van de kweekmachine wordt geplaatst bij Aeres MBO school in Barneveld. Leerlingen van die school helpen bij het ontwikkelen en onderhouden van de machine.

(Bron AD.nl)