Periferie zit te springen om afgestudeerden uit het pluimveeonderwijs

Date

Bedrijven uit de periferie van de pluimveesector zitten te springen om afgestudeerden uit het pluimveeonderwijs, zowel op MBO, HBO als WO niveau. Dat bleek tijdens het symposium ‘Pronken met pluimvee’ dat onlangs georganiseerd werd door Aeres Hogeschool Dronten voor studenten van het MBO en HBO.

„Veel bedrijven uit de periferie van de pluimveehouderij benaderen pluimveestudenten al tijdens hun studie. Na hun studie kunnen ze dan direct bij het bedrijf aan de slag”, zegt Laura Star, lector pluimveehouderij van Aeres Hogeschool Dronten. „Veel bedrijven uit de periferie van de pluimveehouderij kampen met een chronisch tekort aan geschoolde krachten”, vertelt Star. De lector durft echter niet te zeggen of het om tientallen of honderden banen gaat. Maar volgens haar vinden afgestudeerden uit het pluimveeonderwijs binnen no time een baan in de sector. 

HBO opleiding pluimveehouderij

Tijdens het symposium presenteerden zich diverse bedrijven aan de studenten, namelijk: Poultry Expertise Centre, fokkerijorganisaties Hendrix Genetics en Aviagen, broederijen Ter Heerdt en Agromix, huisvestingsbedrijven Jansen Poultry Equipment en Vencomatic, voerfabrikanten ABZ Diervoeding en ForFarmers, insectenkweker Wadudu, en ondernemers Bens Boerderei en Opibrut. De sprekers vertelde over de werkzaamheden van het bedrijf en welke functies op MBO en HBO niveau er zijn.

Aeres Hogeschool Dronten presenteerde het onderwijs en het lectoraat Precisievoeding en duurzame pluimveehouderij. Momenteel volgen in totaal 45 studenten de vierjarige opleiding Varkens- en Pluimveehouderij aan Aeres Hogeschool Dronten. „Dit schooljaar zullen de eerste studenten afstuderen en kunnen zij gaan pronken met pluimvee”, zegt Star.

Dit artikel is verschenen op Pluimveeweb.nlTekst: Tom Schotman