Steeds meer kippen EU weer buiten

Date

In Nederland blijft de landelijke ophokplicht voor pluimvee voorlopig van kracht. In steeds meer andere EU-landen mogen de eerste kippen echter weer naar buiten. Funest voor de Nederlandse eiersector.

Pluimveehouder Hans Wilting sprak er tijdens het kort geding over de ophokplicht in de rechtbank Den Haag afgelopen maandag zijn verbazing over uit. Terwijl op zijn bedrijf in het Groningse Stadskanaal de kippen nog altijd binnen moeten blijven, lopen zo’n 25 kilometer verderop in Duitsland de kippen gewoon buiten. Dat terwijl in Nederland de landelijke ophokplicht gehandhaafd blijft, mede vanwege vogelgriepuitbraken op pluimveebedrijven in Duitsland. Ieder Europees land maakt hiervoor een eigen risicoafweging. Voor de Nederlandse eiersector is het funest dat vanuit andere landen wel weer vrije-uitloopeieren geleverd worden, terwijl in Nederland alles op slot zit.

Deze week konden het Verenigd Koninkrijk en Denemarken aan het rijtje landen toegevoegd worden waar geen ophokplicht meer geldt. Eind maart gingen in Oostenrijk en Zwitserland de kippen alweer naar buiten. Woensdag mocht het Deense pluimvee weer naar buiten, en vanaf donderdag ook alle Britse kippen. In totaal komt ruim 80% van de Europese productie van vrije-uitloopeieren uit vier landen: het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en Nederland. Nederland is van dat rijtje de enige waar helemaal geen vrije-uitloopeieren geproduceerd kunnen worden, momenteel.

Bijzondere situatie in Duitsland

De Britten deden al langer aan regionalisatie; alleen in zogenoemde ‘high risk areas’ gold tot en met donderdag nog een ophokplicht. Frankrijk heeft in delen van het land de kippen opgehokt, waar het risico op vogelgriep hoger werd ingeschat. Duitsland kent een bijzondere situatie: de veterinaire bevoegdheden liggen daar bij de regiobesturen, in plaats van de landelijke overheid, waardoor de situatie per deelstaat – en soms zelfs per Landkreis – verschilt.

In de meeste deelstaten is de ophokplicht inmiddels versoepeld en geldt alleen in specifieke risicogebieden nog een ophokplicht, zoals Sleeswijk-Holstein. In Nedersaksen, waar bijna de helft van de Duitse eieren geproduceerd wordt, geldt een ophokplicht voor de Landkreisen Cloppenburg, Oldenburg en Ammerland, in zones rondom bedrijven waar een uitbraak is geweest, en voor Landkreisen waar meer dan duizend kippen per vierkante kilometer worden gehouden.

Ophokplicht in België

Naast Nederland kent ook België nog een landelijke ophokplicht. Die werd eind vorige week verlengd tot en met volgende week woensdag 19 april. Als er geen nieuwe besmettingen meer opduiken in een straal van 150 kilometer rond België, zal de ophokregeling vanaf 20 april opgeheven worden, meldt de Vlaamse Boerenbond.

In Nederland heeft demissionair staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) afgelopen vrijdag besloten de ophokplicht voorlopig te handhaven, zo meldde Avined. Een nieuwe risicoanalyse van de Deskundigengroep Dierziekten zou eind volgende week op de rol staan.

Bron: boerderij.nl