Regio FoodValley opent praktijkcentrum emissiereductie in Barneveld

Date

Nieuwe initiatieven voor aanpak fijnstof worden sneller toepasbaar

Regio FoodValley maakt werk van de aanpak van fijnstof. Na de ondertekening van het Manifest Gezonde Leefomgeving Veehouderij opent de regio een Praktijkcentrum dat innovatieve technieken om de uitstoot van fijnstof aan te pakken, sneller toepasbaar maakt. Het Praktijkcentrum wordt gevestigd in Barneveld als onderdeel van het Poultry Expertise Centre.

De afgelopen periode bleek de uitstoot van fijnstof – in het bijzonder veroorzaakt door pluimveebedrijven – in de FoodValley regio erg hoog. De gemeenten Barneveld, Ede, Renswoude en Scherpenzeel namen het heft in handen en besloten met elkaar, maar ook met brancheorganisaties (LTO, NVP, NVV, NMV, AJK en PJGU) en de WUR, te overleggen welke maatregelen zouden kunnen bijdragen aan het reduceren van de uitstoot van fijnstof..

Manifest Gezonde Leefomgeving

De gesprekken van de gemeenten met de brancheorganisaties leidde tot een door alle partijen ondertekend Manifest Gezonde Leefomgeving Veehouderij. In het manifest staat een groot aantal maatregelen dat moet bijdrage aan een uitstootreductie van o.a. fijnstof. Uitgangspunt daarbij is dat daarvoor ‘betaal- en haalbare’ technieken kunnen worden gebruikt. Het doel hiervan is dat de negatieve bijdrage van de veehouderij aan de lokale luchtkwaliteit vermindert en tegelijkertijd een duurzaam voortbestaan van de veehouderijbedrijven wordt geborgd. Recent besloten de Food Valley-gemeenten om het mogelijk te maken innovatieve technieken in te zetten (en dus te vergunnen) om het terugdringen van het fijnstof sneller mogelijk te maken. Om deze aanpak te ondersteunen, wordt bij het Poultry Expertise Centre in Barneveld een Praktijkcentrum opgericht. Het centrum ontwikkelt een stappenplan om (met alternatieve meetprocedures) innovatieve technieken sneller praktijkrijp te krijgen..

Regio FoodValley roept de sector op met haalbare, betaalbare technieken te komen die uitstoot van fijnstof, geur en ammoniak reduceren – zowel voor bestaande als nieuwe stallen en die bij voorkeur ook het stalklimaat verbeteren. Deze technieken kunnen worden aangemeld via j.workamp@poultryexpertisecentre.com..

Bron: http://www.barneveld.nl/