Kippen tegen malaria

Date

Malariamuggen vermijden kippen en ander pluimvee, zeggen wetenschappers op basis van onderzoek in Ethiopiƫ waarover zij publiceren in het wetenschappelijke tijdschrift Malaria Journal.

Een groep wetenschappers uit Zweden en Ethiopië heeft ontdekt dat malariamuggen niet van kippengeur houden. De onderzoekers lieten vrijwilligers slapen in hutten met levende kippen, met kippenveren en zonder kippen. Ook lagen er in enkele hutjes alleen kippenveren. Ze concludeerden dat de malariamug wegbleef uit de hutten met de kippen en kippenveren en schreven dat toe aan de geur van de vogels. Blijkbaar kan de An. arabiensis (malariamug) onderscheid maken tussen kippen en geschikte gastheren (zoals schapen, geiten, runderen en mensen). Misschien dat dit onderzoek leidt tot een anti-malaria-spray.

Kippengeurspray

Er bestaat nog geen effectief vaccin tegen malaria en het is belangrijk dat er een oplossing komt: malariamuggen worden resistent voor pesticiden. Vorig jaar stierven volgens de VN bijna 400.000 mensen in Afrika aan de infectieziekte. 

Dat malariamuggen mogelijk niet van kippengeur houden, biedt mogelijkheden voor een nieuwe methode om mensen tegen de ziekte te beschermen. Malariamuggen vinden hun 'prooi' namelijk door de lichaamsgeur. Mogelijk kan een spray met kippengeur in de toekomst dienen als afweermiddel. De ontwikkeling daarvan zit momenteel in de pijplijn.

Bronnen: Nu.nl, scientias.nl, Telegraaf 21 juli 2016 e.a.