'Zoek elkaar op en wees trots op wat je doet'

Tien jaar geleden hebben ondernemers het initiatief genomen om een Regionaal Centrum voor Technologie op te zetten. De stichting stimuleert innovatie bij het MKB uit de maakindustrie in de Food Valley regio. Heel veel ondernemers hebben hartstikke goede ideeën voor innovatie, maar missen dikwijls de tijd, kennis en financiering om het idee een stap verder te brengen. Ik ben als innovatiemakelaar een van de mensen die luistert naar welke ideeën ondernemers hebben en waar ze tegenaan lopen. Vervolgens ga ik op zoek naar de missing link. Dat kunnen andere ondernemers zijn, maar ook kennisinstellingen als universiteiten, hoger- en middelbaar onderwijs.

Er is zoveel kennis in onze regio aanwezig, maar de vraag is dikwijls hoe je daarmee in contact komt. En waar ben je als ondernemer echt naar op zoek, wat is de vraag? Het is belangrijk om dat scherp te krijgen. Daarin kunnen wij een rol spelen. De Wageningen Universiteit bijvoorbeeld is een enorme organisatie, hoe vind je daar de juiste persoon? Een ondernemer heeft een vraag en wil graag morgen antwoord. Maar het vergt een langere adem om bij de juiste wetenschapper te komen. Ik ben het gewend, ik ken de wereld en kan een schakel zijn tussen vraag en antwoord.

Ik kom bij heel veel ondernemers over de vloer, dat is ontzettend leuk. De Food Valley is een fantastische regio met mooie bedrijven die voortdurend bezig zijn met ontwikkeling. En dat heeft de sector ook nodig. De kip levert veel op, en het wordt wereldwijd gegeten. Er ligt een enorme druk op de sector. Innovatie leidt tot een smart industry. We moeten met z’n allen zorgen dat we nog slimmer en beter gaan produceren. Kijk naar sensortechnologie, 3D printing, robotisering, wat betekent dat voor de sector?

In zogenaamde Field Labs worden de krachten van verschillende bedrijven rondom een thema gebundeld. Er worden onderzoeken gedaan en resultaten gedeeld. En dat is heel belangrijk. Dat is echt mijn advies: zoek elkaar op, zoek het onderwijs op en wees trots op wat je samen doet. We zijn nu vaak nog te bescheiden. Samenwerking alleen al is iets om trots op te zijn. Als we in staat zijn om nog intensiever met elkaar te delen, en te laten zien wat dat voor de sector betekent is dat dé aanjager van innovatie. Samenwerken is een fantastisch proces, het is enorm krachtig om dingen samen te doen.

Wicha Benus

Innovatiemakelaar bij Regionaal Centrum voor Technologie de Vallei